Fragment uit Kiddo King

Na een jaar Zwoegoslavië gaan Ietjes ouders drie weken naar Ontspanje. Op weg daar naar toe zullen ze Ietje afzetten bij Kiddo King, het luxe vakantiepark waar kinderen de baas zijn.  

Het was half twaalf toen ze eindelijk op pad konden gaan. Ietje was om acht uur al klaar, maar haar ouders hadden de vrijdagavond gebruikt om hun favoriete tv-programma’s te bekijken, zodat alle bagage zaterdagochtend nog moest worden ingepakt.

“Even naar de verkeersinformatie luisteren,” zei vader, toen ze de snelweg bereikt hadden.

“Het lijkt erop dat meer Nederlanders dan ooit het Natte Noorden ontvluchten om het Zonnige Zuiden op te zoeken,” sprak een montere mannenstem. “Het gevolg is dat er bij vrijwel alle knooppunten op de A2 files zijn ontstaan. Als u nog moet vertrekken, raden we u dan ook dringend aan de A2 te mijden. Neem de A1, de A3, de A4, de A5, of welke andere A dan ook. Kies wat mij betreft secundaire of tertiaire wegen, maar in géén geval de A2. De langste file van dit moment, van ongeveer dertien kilometer, staat bij Tegenslag.”

“Op welke weg zitten wij?” vroeg moeder.

“Op de A2,” zei vader.

“Pap, wat zijn secundaire wegen?” wilde Ietje weten.

“Wegen die je normaal gesproken nooit zou kiezen als je je vakantiebestemming snel wilt bereiken,” zei vader.

“En tertiaire wegen?”

“Wegen waarop je bij elke tegenligger de berm in moet en waarop je soms uren achter een landbouwtractor rijdt,” zei vader.

Voor hen strekte een onafzienbare rij auto’s zich uit, die een voor een langzaam tot stilstand kwamen. Het was duidelijk dat ze dichtbij Tegenslag moesten zijn.

Door de voorruit konden ze het gezinsleven van de inzittenden van een rode Fiat Pandora volgen. Op de achterbank zaten drie dreinende kinderen het vakantiehumeur van hun ouders te verzieken. Jongetje Links peuterde met twee vingers in zijn neus en plukte met zijn andere hand aan het haar van Meisje Midden. Meisje Midden blies met een toetertje beurtelings in de oren van Jongetje Links en Kliertje Rechts. Kliertje Rechts probeerde de gezinshond te grijpen die uitgelaten door de hele auto sprong. Het gejoel van de kinderen en de oorlogstaal van de ouders waren duidelijk te horen.

“Gelukkig hebben wij er maar één,” zuchtte vader.

“En geen hond,” zuchtte moeder.

“Als al die mensen gewoon naar een hotel zouden gaan zonder een caravan mee te slepen,  zouden die files minder dan half zo lang zijn,” rekende vader uit.

“Als wij vanochtend om acht uur vertrokken waren .....,” begon Ietje.

“Heb je gezien wat die man in die rode Fiat net met zijn arm naar achteren deed?” dreigde vader.

“Ja,” zei Ietje.

“Als jij nog steeds naar Kiddo King wilt, houd jij nu je mond een tijdje.”

 

Kiddo King kost 13,95 en is verkrijgbaar via  de uitgeverij (klik op deze link: http://webshop.elikser.nl/kiddo-king.html) en via de (internet)boekhandel.